Ing. Vladimír Pompoš - FAWAX


Prejdi na obsah

ISO 22000

SMK/SMBP


Medzinárodná norma 22000:2005 "Systémy manažérstva bezpečnosti potravín" - "Požiadavky na organizáciu v potravinárskom reťazci" je prispôsobená pre organizácie v potravinárskom reťazci, ktoré chcú garantovať svojim zákazníkom, že ich produkty sú vyrobené s nadštandardnými požiadavkami na bezpečnosť potravín.

Táto medzinárodná norma špecifikuje požiadavky na systém manažérstva bezpečnosti potravín, keď organizácia v potravinárskom reťazci potrebuje preukázať svoju schopnosť kontrolovať riziká pre bezpečnosť potravín v záujme zaistenia bezpečnosti potraviny v čase jej konzumácie človekom.

Špecifikuje požiadavky na systém manažérstva bezpečnosti potravín, ktorý je kombináciou všeobecne uznávaných kľúčových prvkov na zaistenie bezpečnosti potravín v celom potravinárskom reťazci až po bod konzumácie, ako sú: interaktívna komunikácia, manažérstvo systémov, sústava programov nevyhnutných predpokladov (PRP) a zásady HACCP. Na pomoc organizáciám pri zavádzaní a uplatňovaní tejto normy je v ISO/TS 22004 uvedený návod pre použitie tejto normy.

ISO 22000:2005 je norma, ktorá je určená pre riadenie bezpečnosti v sektore potravín pre organizácie a dodávateľov, počnúc výrobcami krmív a prvovýrobcami cez výrobcov potravín, prevádzkovateľov prepravy a skladovania a subdodávateľov až po maloobchod a stravovacie zariadenia, vrátane nadväzných organizácii, ako sú výrobcovia strojov, baliaceho materiálu, čistiacich prostriedkov, a podobne bez ohľadu na ich veľkosť. Je to norma platná pre celý svet a zahŕňa mimo iného požiadavky HACCP. Naplnenie požiadaviek normy pomáhá organizáciam získať a zabezpečiť dôveru užívateľov v oblasti bezpečnosti potravín.

Pred samotnou implementáciou systému manažérstva kvality je potrebné, aby si organizácia ujasnila niekoľko hľadísk a to:

  • prečo chce, resp. musí systém manažérstva bezpečnosti potravín zaviesť,
  • ktorých oblastí činností organizácie sa bude systém manažérstva bezpečnosti potravín týkať,
  • rozsah, v akom bude zavedený (celá firma - všetky činnosti alebo len významné činnosti - napr. obchod, výroba, servis, apod.),
  • rozdelenie právomocí vedúcich pracovníkov a jednotlivých zamestnancov,
  • spôsob, akým chce organizácia systém manažérstva bezpečnosti potravín zaviesť.


Doba zavádzania systému riadenia je spravidla závislá na:

  • veľkosti organizácie, časovému prispôsobeniu vedenia a zamestnancov,
  • spôsobu a forme zavádzania (iba vlastnými silami, s pomocou odborného externého poradcu alebo kombináciou týchto možností).


Zavedenie a certifikácia systému manažérstva bezpečnosti potravín podľa ISO 22000:2005 prináša organizácii výhody vo viacerých oblastiach:

a) interné prínosy pre organizáciu
- zlepšenie hygieny, technologickej disciplíny,
- garancia stálosti výrobného procesu a tým aj stabilnej a vysokej kvality poskytovaných služieb a produktov   zákazníkom,
- zlepšenie komunikácie manažmentu a personálu,
- sprehľadnenie úloh a jednoznačné stanovenie zodpovednosti jednotlivých pracovníkov, zlepšenie pracovnej disciplíny,
- efektívnejšia kontrola procesov, pracovníkov, dodávateľov, surovín a finálnych produktov,
- skvalitnenie systému riadenia, zdokonalenie organizačnej štruktúry organizácie,
- zlepšenie poriadku a zvýšenie efektívnosti v celej organizácii,
- zníženie nepodarkovosti, zlepšenie kvalitatívnych ukazovateľov,
- optimalizácia nákladov - redukcia prevádzkových nákladov, zníženie nákladov na nezhodné výrobky, úspory surovín,   energie a ďalších zdrojov
- zníženie ekonomických strát vo vzťahu k označovaniu, presnosti plnenia, váženia, a pod.
- operatívnosť riešenia problémov, možnosť trvalého zlepšovania,
- preukázanie vhodnosti, účinnosti a efektívnosti vybudovaného systému treťou nezávislou stranou,
- kompatibilita so systémom riadenia kvality podľa normy ISO 9001 a inými manažérskymi systémami - možnosť   vytvorenia integrovaného manažérskeho systému.

b) externé prínosy pre organizáciu:
- plnenie požiadaviek najnáročnejších zákazníkov (obchodných reťazcov nadnárodných spoločností),
- preukázanie plnenia požiadaviek nad rámec minimálnych požiadaviek daných národnou legislatívou,
- získanie dôvery spotrebiteľov v bezpečnosť potravín,
- zlepšenie imidžu spoločnosti v očiach spotrebiteľa a kontrolných orgánov, ľahšie získanie štátnej zákazky,
- zlepšenie právnej ochrany organizácie,
- zníženie tlaku kontrolných orgánov v dôsledku zvýšenia kvalitatívneho a bezpečnostného štandardu,
- jednoduchšie zavedenie a presadenie nových výrobkov na trhu,
- jednoduchšia a efektívnejšia tvorba a udržanie marketingovej pozície spoločnosti v danom segmente.

Norma ISO 22000 poskytuje návod na vybudovanie a udržiavanie fungujúceho systému manažérstva bezpečnosti potravín. Certifikovaná organizácia je oprávnená pre certifikované oblasti používať certifikačnú známku.


Stránky sú umiestnené na serveri spoločnosti crooce.com - the internet company, s.r.o. a sú optimalizované pre prehliadač Mozilla Firefox od verzie 3.0.5 s rozlíšením obrazovky 1024x768 pixelov a viac


Home Page | Ponuka | SMK/SMBP | Formuláre | FAQ | Referencie | Kontakt | Odkazy | Na stiahnutie | Doklady o kvalifikácii | Právne informácie | Vyhľadávanie | Relax | Mapa stránky


Sub-menu:


Zpäť na obsah | Zpäť na hlavné menu