Hlavné menu:
SMK/SMBP
HACCP je systém potravinovej bezpečnosti založený na prevencii. Predstavuje systematickú metódu analýzy procesov v potravinárstve, identifikácie možných rizík a určenia kritických bodov kontroly, ktoré majú zabrániť tomu, aby sa k spotrebiteľovi dostali nebezpečné potraviny. HACCP vychádza z Codex Alimentarius, ktorý vypracovala Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo OSN a Svetová zdravotnícka organizácia.
Tento systém možno efektívne využívať vo všetkých stupňoch potravového reťazca. Cieľom systému je:
Systém sa skladá z týchto po sebe nasledujúcich kapitol:
Po zavedení SVP a systému HACCP je nutné vykonať ich audit na overenie či celý systém je v súlade s požiadavkami normy, ako efektívne je zavedený a ako efektívne v praxi funguje.
Audit systému HACCP, je nezávislý a zdokumentovaný proces získavania údajov, záznamov, konštatovania skutočností a informácií. Všetky skutočnosti zistené pri výkone auditu systému HACCP sú následne objektívne vyhodnocované s cieľom určiť rozsah v akom sa uplatňujú zásady systému HACCP.
Audit systému HACCP môže byť interný alebo externý. Interný audit sa vykonáva samotnou organizáciou alebo niekým v jej zastúpení na účely preskúmania manažmentom alebo na iné interné účely a môže tvoriť základ vyhlásenia o zhode samou potravinárskou spoločnosťou. Externý audit HACCP väčšinou vykonávajú druhé strany, ktoré sa zaujímajú o potravinársku spoločnosť. Pod pojmom druhé strany sa rozumejú organizácie, firmy zákazníci alebo osoby v ich zastúpení. Audity vykonávané treťou stranou vykonávajú externé nezávislé audítorské organizácie. Audit vykonáva tím odborníkov a technických expertov. Audit sa vykonáva podľa programu auditu a je zameraný na konkrétny časový úsek a konkrétny cieľ.
Stránky sú umiestnené na serveri spoločnosti crooce.com - the internet company, s.r.o. a sú optimalizované pre prehliadač Mozilla Firefox od verzie 3.0.5 s rozlíšením obrazovky 1024x768 pixelov a viac