Hlavné menu:
Pre koho je ISO 9001:2000 určené?
Systém manažérstva kvality podľa požiadaviek normy ISO 9001:2000 je určený pre všetky typy organizácii bez rozdielu zamerania či veľkosti organizácie, jej zámer je informovať, že jej produkty (výrobky a služby)
sú kvalitné.
Musíme vykonávať vo firme interné audity?
Jedným z dôležitých požiadaviek normy ISO 9001:2000 je pravidelné vykonávanie interných auditov. Zodpovednosť interných audítorov spočíva v preverení, či celý systém manažérstva kvality je v súlade s požiadavkami normy, ako efektívne je zavedený a ako efektívne v praxi funguje. Prínosom interných auditov je predovšetkým vyhľadanie potenciálu a príležitostí pre zlepšovanie výkonnosti organizácie.
Musíme mať systém kvality v zdravotníckom zariadení?
Podľa § 9 Zákona č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a § 7 odst. 4 Zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, exaktne vymedzuje zabezpečenie systému kvality pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a tiež povinnosť preukázať zavedenie systému kvality zdravotnej poisťovni. To znamená, že podmienkou uzatvorenia zmluvy o poskytovaní zdravotnej starostlivosti so zdravotnou poisťovňou, je splnenie podmienky byť držiteľom osvedčenia o zavedenom systéme manažérstva kvality. Táto požiadavka vzniká dňom 01.01.2007. Certifikácia systému manažérstva kvality podľa ISO 9001 je jeden z nástrojov, ako zlepšiť kvalitu organizácie poskytovania zdravotnej starostlivosti.
Prečo HACCP ?
Pokiaľ podnikáte v oblasti výroby potravín alebo stravovania, je zavedenie tohto systému povinné na základe platnej legislatívy. Zo zákona o potravinách č. 152/1995 a jeho neskorších noviel, ako aj Potravinového kódexu SR vyplýva povinnosť pre všetkých výrobcov a osoby, ktoré manipulujú alebo uvádzajú potraviny do obehu, vypracovať a zaviesť do praxe Správnu výrobnú prax a systém zabezpečenia kontroly hygieny potravín HACCP, s cieľom zabezpečiť optimalizáciu výroby potravín, pochutín a nápojov, uspokojenie výživových potrieb ľudského organizmu a minimalizáciu zdravotných rizík.
Pre koho je ISO 22000:2005 určené?
Medzinárodná norma 22000:200 "Systémy manažérstva bezpečnosti potravín" - "Požiadavky na organizáciu v potravinárskom reťazci" je prispôsobená pre organizácie v potravinárskom reťazci, ktoré chcú garantovať svojim zákazníkom, že ich produkty sú vyrobené s nadštandardnými požiadavkami na bezpečnosť potravín.
Prečo systém manažérstva bezpečnosti potravín?
S postupujúcou globalizáciou a pohybom tovaru sa objavuje zvýšená potreba zabezpečenia bezpečnosti potravín a ochrany spotrebiteľa. Každý, kto potraviny vyrába, spracováva alebo len predáva sa nachádza v ohnisku záujmu verejnosti a tiež spotrebiteľov. Solídne organizácie v oblasti potravinárstva sa priebežne snažia posilniť dôveru v bezpečnosť svojich produktov. Novým nástrojom pre túto snahu je aj norma ISO 22000:200, ktorá sa zaoberá nadnárodným pohľadom na tému bezpečnosti v celom reťazci výroby.
Čo znamená skratka HACCP?
Systém HACCP (hazard analysis and critical control points - analýza nebezpečenstiev a kritické kontrolné body) vznikol v druhej polovici 70tych rokoch v USA na žiadosť americkej vesmírnej agentúry NASA, ktorá potrebovala zabezpečiť výrobu zdravotne bezchybných potravín pre kozmonautov. Systém HACCP bol 16. júna 1992 implementovaný do legislatívy EU, pričom sa stal celosvetovým štandardom. Tento systém možno efektívne využívať vo všetkých stupňoch potravového reťazca.
Stránky sú umiestnené na serveri spoločnosti crooce.com - the internet company, s.r.o. a sú optimalizované pre prehliadač Mozilla Firefox od verzie 3.0.5 s rozlíšením obrazovky 1024x768 pixelov a viac